mkbview.nl brandveiligheid
Algemeen

Jaarlijks vinden er in Nederland honderden woningbranden plaats

Veiligheid in huis is voor iedereen erg belangrijk. Veiligheid heeft te maken met tal van verschillende aspecten. De meeste mensen denken bij veiligheid aan zaken als inbraakpreventie, maar hoewel inbraak weleens voorkomt, is dit niet het meest voorkomende aspect wanneer we het hebben over de risico’s met betrekking tot veilig wonen.

Leestip: SNF Controle | Zo slaagt u organisatie altijd

Jaarlijks vinden er in Nederland ondanks de vele maatregelen honderden woningbranden plaats. Dit zijn vaak dramatische scenario’s waarbij er helaas vaak niet alleen materiele schade wordt geleden. In zeer veel gevallen kan een woningbrand echter voorkomen worden door het nemen van de juiste voorzorgsmaatregelen.

Er zijn verschillende bronnen die de minimale regels voor brandveilig wonen aanduiden

Er zijn bij de wet een aantal regels en richtlijnen waaraan voldaan dient te worden met betrekking tot de brandveiligheid. De richtlijnen en regels die voor elke pandeigenaar in Nederland gelden staan vastgelegd in het Bouwbesluit 2012. Deze regels zijn gepasseerd op tal van aspecten die betrekking hebben op de woning, zoals de leeftijd van de woning, het type dak en materiaal en de locatie van de woning. Naast het bouwbesluit stellen de verzekeraars ook specifieke eisen voordat deze een dekking verlenen op onder andere de inboedel en de opstal.

Laat je adviseren op maat door een brandbeveiligingsbedrijf

Over het algemeen komen er aanzienlijk minder woningbranden voor dan pakweg 50 jaar geleden door de vele maatregelen die genomen worden in nieuwere panden. Er wordt regelmatig gewerkt met verschillende brandvertragende of brandwerende materialen die ervoor zorgen dat een brand zich niet verder kan verspreiden.

Uitgelicht: SNF keurmerk en brandveiligheid

We hebben echter steeds meer elektronica in huis en veel woningbranden ontstaan ook door problemen met elektra of apparaten die op stand-by blijven staan. Het is dan ook vaak aan te raden om wanneer je jouw woning zo brandveilig mogelijk wil maken gebruik te maken van een brandbeveiligingsbedrijf. Dit type bedrijf helpt bij een advies op maat en stipt alle mogelijke risico’s aan in en rondom het huis die eventueel de aanleiding zouden kunnen vormen van een beginnende vuurhaard.