Algemeen

Ondernemen doe je zo

Droom jij er al jaren van om je eigen onderneming te starten? Aarzel dan niet en begin met stappen nemen om je droom te verwezenlijken. In deze blog nemen we je mee, wat er allemaal komt kijken bij het starten van een onderneming. 

De basis

Begin bij de basis. Dit zijn de middelen en werkzaamheden die nodig zijn om je business van de grond te starten. Woon je bijvoorbeeld in Alphen aan den Rijn? Dan hoef je niet gelijk op zoek te gaan naar een bedrijfsruimte in Alphen aan den Rijn. Bedenkt eerst wat jij erg leuk vindt om dagelijks te doen. Waar ben je goed in? Als je dat goed voor ogen hebt is het zaak om dit te combineren met iets wat je kan verkopen. Waar is er vraag naar? 

Wanneer je iets hebt gevonden om te verkopen of een wanneer je een dienst gaat verlenen is het tijd om een aantal praktische zaken te regelen:

  • Klanten zoeken
  • Website maken
  • Financiële administratie
  • Verzekeringen
  • Investeringen
  • Zakelijke rekening

Is ondernemen wel iets voor jou?

Veel ondernemers zijn gaan ondernemen om simpelweg rijk te worden. Hierbij komen ze vaak van een koude kermis terug. Ondernemen is vaak vallen en weer opstaan. Het kost ontzettend veel tijd en energie om uiteindelijk succesvol te zijn. De meeste ondernemingen die niet van de grond komen hebben gemiddeld 2 jaar de tijd nodig om uiteindelijk winstgevend te zijn. In de beginfases van ondernemen ben je vooral aan het investeren. 

Wij raden daarom aan om altijd je passie te volgen. Als jij je passie volgt krijg je hier energie van en laat je jezelf minder snel kisten als zaken niet gaan zoals gepland. Om erachter te komen wat je passie is, is het soms ook handig om erachter te komen wat je juist niet wilt. Dit doe je door bijvoorbeeld een beroepskeuzetest te doen. 

Jouw kwaliteiten

Als ondernemer is het belangrijk om goed in kaart te brengen wat je kwaliteiten zijn en wat je slechte punten zijn. Vraag daarom aan vrienden en familie wat zij vinden van jouw sterktes en zwaktes. Uiteindelijk heb je een lijst met al je sterktes en zwaktes. 

Ondernemingsplan

We raden alle beginnende ondernemers om een ondernemingsplan te schrijven. Bij het schrijven van een ondernemingsplan krijg je een duidelijk beeld van de stappen die gezet moeten worden. Bij het ondernemingsplan is het noodzakelijk om een concurrentie analyse te maken. Hierdoor weet je wat je moet doen om onderscheidend te zijn ten opzichte van de concurrentie. 

We hopen dat je nu een beter beeld heb wat er zoal komt kijken bij het starten van een onderneming. Vaak vallen en weer opstaan en de eerste jaren niet winstgevend zijn is iets wat erbij hoort.