Professionele profielfoto
Algemeen

Tips voor een professionele profielfoto

Social media is niet meer uit de hedendaagse cultuur weg te denken, veel mensen maken gebruik van Facebook, Instagram, Twitter en LinkedIn. Toch zit er veel verschil tussen deze online netwerken, waar Facebook en Instagram veel worden gebruikt voor alles wat er speelt in de vrije tijd van mensen is LinkedIn het grootste netwerk voor professionals. Dit merk je ook in de profielfoto’s van de mensen, op Facebook is een vakantiefoto of een foto van een huisdier als profielfoto de normaalste zaak van de wereld. Bij LinkedIn is dit echter anders, een professioneel portret is heel belangrijk om hier een goede eerste indruk te geven. Een fotostudio uit Utrecht geeft een aantal tips.

Lachen mag

Hoewel LinkedIn een professioneel netwerk is, mag er echt wel een lachje te zien zijn op de profielfoto. Een lach zorgt ervoor dat je makkelijker benaderbaar bent doordat je warmte uitstraalt, natuurlijk moet je hier niet bij overdrijven. Het is niet de bedoeling dat je schaterlachend op de foto komt te staan, dit is namelijk echt niet professioneel. Een klein lachje is hierbij voldoende.

Kijk recht in de camera

Camera-angst is een begrip dat in de fotowereld veelvuldig voorkomt, mensen vinden het onprettig om recht in de camera te kijken maar dit is wel echt heel belangrijk. Bij een face to face gesprek kijk je de mensen ook recht in de ogen aan, wanneer je dit niet doet kan dat als beledigend overkomen of de mensen kunnen denken dat je weinig zelfvertrouwen hebt.

Zorg dat de  foto redelijk recent is

Het is verder ook belangrijk dat de profielfoto die je gebruikt redelijk recent is, of in ieder geval een foto waarop je niet veel veranderd bent. Als je voor een gesprek wordt uitgenodigd en je komt daar aan is het fijn als mensen jou gelijk kunnen herkennen. Als je bij een eerste ontmoeting erg veranderd bent kan dat de vertrouwen al wat schaden, geen goed begin van een zakelijke relatie.

Het draait om jou

De profielfoto gaat natuurlijk om jou, een goede compositie is dan ook erg belangrijk. Uit onderzoek is gebleken dat er een sweet spot is, de foto zou alleen uit je gezicht en schouders moeten bestaan. Een goede helderheid is ook belangrijk om je gezicht naar voren te halen, een te donkere foto heeft te veel schaduw en kan daardoor een vorm van duisterheid met zich mee brengen. Verder moet de foto uit alleen jezelf bestaan, vrienden, familie en huisdieren is leuk maar niet voor een professionele profielfoto. Een foto met afgeknapte lichaamsdelen van andere mensen kan overigens ook echt niet.