marktonderzoek tips
Algemeen

Tips voor het succesvol uitvoeren van marktonderzoek

Marktonderzoek is cruciaal voor elk succesvol bedrijf. Het biedt waardevolle inzichten die je helpen te begrijpen waar je staat in de markt, wat je klanten willen, en hoe je je kunt onderscheiden van de concurrentie.

Maar hoe pak je dit aan?

💡Wat is een marktonderzoek?

Bij marktonderzoek draait alles om het verzamelen van informatie over je marktsegment, klanten en concurrenten. Het is een breed veld dat zowel primaire onderzoeken (direct van de bron) als secundaire onderzoeken (bestaande gegevens) omvat.


Maar waarom zou je je hierin verdiepen?

Waarom is marktonderzoek belangrijk?

Marktonderzoek is cruciaal omdat het directe inzichten biedt in de wensen van je klanten, waardoor je je producten of diensten optimaal kunt afstemmen. Zo voorkom je misstappen en maximaliseer je je kansen in de markt.

Wat staat er allemaal in een marktonderzoek?

Een grondig marktonderzoek bevat diverse onderdelen: van het definiëren van je doelgroep tot het uitvoeren van een concurrentieanalyse. Elk stukje informatie draagt bij aan een vollediger beeld van je markt.

Het uitvoeren van marktonderzoek is vergelijkbaar met het leggen van een complexe puzzel. Elk stukje moet op de juiste plek vallen om het volledige beeld te zien.

Hier duiken we dieper in elk van deze cruciale stappen, verrijkt met strategieën en tips om elk aspect van je marktonderzoek te maximaliseren.

 1. Doel bepalen
  Begin met het einde in gedachten.

  Wat is het ultieme doel van je marktonderzoek? Dit kan variëren van het verkennen van nieuwe marktkansen tot het verbeteren van klanttevredenheid of het testen van productconcepten.

  Stel specifieke, meetbare doelen vast. Dit helpt niet alleen bij het focussen van je onderzoek, maar maakt het resultaat ook waardevoller voor je bedrijfsstrategie.

  Vraag jezelf af: “Wat wil ik aan het eind van dit onderzoek weten?”
 2. Methode kiezen
  De keuze tussen kwalitatief en kwantitatief onderzoek hangt af van je onderzoeksdoelen.

  Kwalitatief onderzoek, met technieken zoals diepte-interviews en focusgroepen, onthult ‘het waarom’ achter klantgedrag. Het levert rijke, gedetailleerde inzichten die kwantitatieve data niet kan bieden.

  Kwantitatief onderzoek, aan de andere kant, gebruikt enquêtes en statistische analyse om grote hoeveelheden data te verzamelen, waardoor je patronen en trends kunt identificeren. Combineer indien mogelijk beide methoden voor een holistisch beeld.
 3. Data verzamelen
  Dit is waar het veldwerk begint. Benader je huidige klanten via e-mailenquêtes of sociale media polls voor directe feedback. Maar beperk je niet tot je bestaande klantenbasis.

  Gebruik tools zoals Google Analytics om inzicht te krijgen in het online gedrag van potentiële klanten. Sociale media kan ook inzichten bieden in de publieke perceptie van je merk en je concurrenten. Vergeet niet om ook secundaire bronnen te raadplegen, zoals industrierapporten en marktstudies, voor een breder marktbeeld.
 4. Data analyseren
  Na het verzamelen van je data, is het tijd om deze te analyseren en te interpreteren. Zoek naar patronen, trends en afwijkingen in je data. Softwaretools voor data-analyse kunnen hierbij helpen door grote datasets te filteren en visualiseren.

  Let op zowel bevestiging van je hypotheses als verrassende nieuwe inzichten. Dit is het moment waarop data wordt omgezet in waardevolle informatie.
 5. Rapporteren
  Een goed rapport communiceert niet alleen je bevindingen, maar biedt ook duidelijke aanbevelingen voor actie. Begin met een samenvatting van de belangrijkste inzichten, gevolgd door een gedetailleerde analyse.

  Visualiseer je data waar mogelijk met grafieken en tabellen. Sluit af met een sectie over aanbevolen acties, gebaseerd op de verzamelde inzichten. Dit rapport wordt de gids voor je toekomstige marketingstrategieën.

Door deze stappen grondig en doordacht uit te voeren, rust je jezelf uit met de kennis en inzichten die nodig zijn om strategische beslissingen te nemen.

Marktonderzoek is geen eenvoudige taak, maar de beloningen:

 • Een dieper begrip van je markt
 • verbeterde klanttevredenheid
 • Bedrijfsgroei

zijn het harde werk meer dan waard.

Hoe duur is een marktonderzoek?

De kosten van marktonderzoek kunnen sterk variëren afhankelijk van verschillende factoren zoals de scope van het onderzoek, de gekozen methoden, en of je besluit het onderzoek zelf uit te voeren of uit te besteden aan een gespecialiseerd bureau.

Hier zijn enkele algemene richtlijnen en cijfers om je een idee te geven:

 1. DIY Marktonderzoek
  Als je besluit het onderzoek zelf uit te voeren, kunnen de kosten relatief laag zijn, vooral als je voornamelijk gebruikmaakt van online enquêtes en bestaande gegevens. De kosten kunnen variëren van enkele honderden tot een paar duizend euro, afhankelijk van de gebruikte tools en software.
 2. Kwalitatief Onderzoek
  Focusgroepen en diepte-interviews, twee veelgebruikte methoden in kwalitatief onderzoek, kunnen duurder zijn vanwege de noodzaak van een moderator en het eventueel huren van een locatie. De kosten kunnen variëren van €1.000 tot €10.000 of meer, afhankelijk van de duur en het aantal sessies.
 3. Kwantitatief Onderzoek
  Het uitvoeren van grootschalige enquêtes, vooral als je een bureau inhuurt om deze voor je te verspreiden en te analyseren, kan kosten vanaf €5.000 tot €20.000 met zich meebrengen, afhankelijk van de complexiteit en de omvang van het onderzoek.
 4. Uitbesteden aan een Marktonderzoeksbureau
  Voor een volledig uitgevoerd marktonderzoek door een professioneel bureau kunnen de kosten variëren van €10.000 tot €50.000 of meer. Deze prijs is inclusief de ontwikkeling van het onderzoeksontwerp, dataverzameling en -analyse, en rapportage.

Het is belangrijk om op te merken dat deze schattingen kunnen variëren op basis van je specifieke behoeften en de markt waarin je je bevindt.

Kleine ondernemingen kunnen wellicht goedkopere alternatieven vinden of zich concentreren op specifieke aspecten van het onderzoek om kosten te besparen.

Grote ondernemingen met complexere vraagstukken zullen waarschijnlijk meer investeren om diepgaand inzicht te verkrijgen.

Onthoud dat de investering in marktonderzoek vaak loont door betere besluitvorming en het vermijden van kostbare fouten. Het is dus zaak om een balans te vinden tussen de kosten en de verwachte waarde die het onderzoek voor jouw bedrijf zal opleveren.

FAQ: Marktonderzoek

Wat is het verschil tussen een marktonderzoek en een marketingonderzoek?

Marktonderzoek focust op de markt en de klanten, terwijl marketingonderzoek zich richt op specifieke marketingprocessen.

Welke vragen moet je stellen bij een marktonderzoek?

Begin met: wie is mijn ideale klant? Wat willen mijn klanten echt?

Hoelang duurt een marktonderzoek?

De duur varieert, afhankelijk van de diepgang en breedte van je onderzoek. Soms weken, soms maanden.

Wat is een kwalitatief marktonderzoek?

Dit type onderzoek zoekt naar waarom en hoe, en biedt diepgaande inzichten in gedrag en motivaties.