Algemeen

Wat is neuro linguïstisch programmeren?

We trachten als mensen op tal van verschillende manieren onze gedachtegang en onze gedragingen in het leven te beïnvloeden. Dat is niet altijd even eenvoudig. Veel mensen gaan er dan ook in de praktijk nog altijd vanuit dat ze bijvoorbeeld hetgeen zich afspeelt in de hersenen niet of nauwelijks kunnen beïnvloeden. Dat is niet helemaal juist. Door middel van neuro linguïstisch programmeren wordt er namelijk voor gezorgd dat je leert op welke manier je bepaalde overtuigingen kan veranderen om ze om te vormen tot iets positiefs. Heel wat overtuigingen die we in ons leven opdoen oefenen een niet onaanzienlijke impact uit op niet alleen onze privé, maar ook op onze zakelijke situatie. Door te begrijpen hoe neuro linguïstisch programmeren werkt en wat de uitwerking daarvan precies is kan er een zeer belangrijke meerwaarde worden gecreëerd voor ons leven. Op welke manier dat precies kan gebeuren en vooral hoe dat exact verloopt ontdek je hier op deze pagina.

Ontstaan in de jaren ’70

Mensen die op zoek zijn naar concrete informatie met betrekking tot neuro linguïstisch programmeren zijn uiteraard ook geïnteresseerd die erachter schuilgaat. Voor het ontstaan van NLP moeten we reeds even terug in de tijd, meer bepaald naar de jaren ’70. Het was in die jaren dat de psycholoog Richard Bandler en linguïst John Grinder zich aan de Universiteit van Santa Cruz bezighouden met onderzoek naar de kracht van communicatie. Hoe kon het bijvoorbeeld dat communicatie-specialisten er in slaagden om zo snel en bovendien ook op een uitermate krachtige manier fundamentele resultaten te boeken bij het doelpubliek?

Er werd door beide heren een grondige studie uitgevoerd welke uiteindelijk de basis zou vormen voor het neuro linguïstisch programmeren. Het gaat hierbij concreet om een verzameling van allerhande cognitieve strategieën welke stuk voor stuk het doel hebben om een antwoord te vinden op problemen van gedrag en competenties. In eerste instantie had niemand verwacht dat neuro linguïstisch programmeren zo’n grote impact zou hebben, maar toch kan er worden vastgesteld dat het volgen van een specifieke NLP training tegenwoordig populairder is dan ooit tevoren.

Doorgevoerde veranderingen

Uiteraard moet er worden gesteld dat neuro linguïstisch programmeren tegenwoordig niet meer hetzelfde is als in de beginjaren het geval was. Reeds in de jaren ’80 bleek bijvoorbeeld dat de methodiek volledig los werd gesteld van de therapeutische context. Vervolgens werd duidelijk dat men NLP ook steeds meer ging toepassen in de verkoop, tijdens het onderhandelen, in het onderwijs en ga zo maar door. Onder de verzamelnaam NLP werd er bovendien voor gekozen om tal van verschillende nieuwe modellen en technieken toe te gaan voegen. Er worden uiteindelijk door middel van neuro linguïstisch programmeren mogelijkheden ontwikkeld om ervoor te zorgen dat we als mens in staat worden gesteld om met ons lichamelijke (somatische) verstand te werken en dat kan een zeer belangrijke meerwaarde met zich meebrengen.

Verrijk je leven met neuro linguïstisch programmeren!

Zou jij ook graag nieuwe mogelijkheden willen aanboren om jouw leven succesvoller en rijker te maken? Ben je daarvoor nog op zoek naar een interessante manier om dat te kunnen doen? In dat geval kan het volgen van een NLP training of een NLP workshop die je leert neuro linguïstisch programmeren zeker en vast de moeite waard zijn om te overwegen!