Iedere gemeente een eigen vuurwerkshow?
Al jaren is het een discussiepunt; willen we wel of geen vuurwerkverbod in Nederland? Net als met de jaarlijkse Zwarte Pieten-discussie begint enkele maanden van tevoren de discussie op gang te komen. De één kijkt het gehele jaar uit naar Oudejaarsdag, de ander heeft er juist weer een hekel aan. Deze kwestie is natuurlijk ook bij de overheid niet onopgemerkt gebleven en er zijn door verschillende mensen door de jaren heen petities gestart voor de afschaffing van vuurwerk. Echter, tot nu toe nog tevergeefs. De vuurwerkverbod-discussie is al jaren bezig, maar waar komt het eigenlijk vandaan en hoe staan we er nu voor?
Schade en gewonden
Het afschaffen van consumentenvuurwerk is eigenlijk voornamelijk gebaseerd op twee aspecten; schade en gewonden. Met schade wordt de schade aan eigendommen bedoeld, van auto’s en gebouwen tot brievenbussen en prullenbakken. Jaarlijks wordt er door middel van vuurwerk voor miljoenen euro’s schade aangericht. Daarnaast vallen er jaarlijks ook weer tientallen tot honderden gewonden door (onveilig gebruik van) vuurwerk. In sommige gevallen is er bij gewonden ook alcohol in het spel.
Echter, als we enkel kijken naar consumentenvuurwerk, valt de schade en het aantal gewonden nog mee. Illegaal vuurwerk is namelijk veel sterker dan het vuurwerk dat in Nederland verkocht wordt, en, veel onveiliger. De meeste schade en gewonden komen toch wel grotendeels voort uit het afsteken van illegaal vuurwerk.
Gemeentelijke vuurwerkshows
Om deze redenen is het idee ontstaan voor een gemeentelijke, professionele siervuurwerk-show. Iedere gemeente krijgt dan een eigen vuurwerkshow waar men gezamenlijk naar kan komen kijken. Dit idee bestaat nog steeds, maar zal in 2018 niet tot stand komen. Voor nu heeft de tweede kamer besloten dat gemeenten zelf mogen bepalen of er een vuurwerkverbod heerst in hun gemeente. Welke provincies dit wel of niet gaan hanteren is nog de vraag, maar voor nu kunt u dus nog zonder problemen vuurwerk kopen voor Oud & Nieuw 2018!