Boekhouden
Zakelijk

Zelf boekhouden kan oplossing voor ZZP’ers zijn

Er is de laatste tijd veel geschreven en gepraat over de verschillende aanpassingen die gedaan zullen worden in 2015. De regering heeft een aantal jaren geleden besloten tot het bevorderen van de ZZP sector, een sector waarin zelfstandigen de vrijheid en de ruimte kregen om een eigen bedrijf op te zetten met een aantal voordelen. Zo waren verzekeringen niet verplicht en hoefde er niet verplicht pensioen te worden betaald, een bepaald risico dat de zelfstandige zelf zou gaan dragen.

Het schiep werkgelegenheid, het schiep vraag en al snel bleek de sector een succes te gaan worden. Nu er duizenden ZZP’ers zijn, heeft de regering besloten om maar eens in te gaan grijpen in de eigen sector. De ZZP’ers gaan nu wel verplicht moeten betalen en bepaalde voordelen komen te vervallen.

Aanbevolen: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhouding/gratis-factuurprogramma/

Dit betekent voor veel mensen in deze sector het einde: Zeker de startende bedrijven zullen de deuren kunnen sluiten, de verhoogde uitgaven kunnen nog niet betaald worden van de kleine marge die nog aan moet sterken. Er moet bespaard worden, maar hoe?

Meer zelf doen

De enige oplossing voor de gemiddelde ZZP’er is meer zelf te doen. Het verhogen van de marges zal zorgen dat de andere bedrijven het werk over kunnen nemen, maar zelf boekhouden kan bijvoorbeeld wel de oplossing zijn voor het ZZP. Op die manier kan er geld bespaard worden op de uitgaven, maar er is nog een veel groter voordeel dat de meeste ondernemers niet direct inzien.

Tip: https://zelfboekhouden.org/kennisbank-boekhouden/boekhoudprogramma/eenvoudig-boekhoudprogramma-nieuwe-boekhouder/

Zelf boekhouden zorgt namelijk voor een veel beter inzicht en overzicht en op de lange termijn kan dit een groot verschil maken. Zo is duidelijk waar geld blijft liggen, wat de netto winst is per verkoop en wat er echt verdiend wordt. Geld besparen en tegelijkertijd beter de opties en de valkuilen in het bedrijf kunnen zien, dat zal het verschil gaan maken binnen de sector waar ZZP tegenwoordig bijna eerder een scheldwoord is dan een begrip binnen een beroepsgroep.