3PL of 4PL
Bedrijfsvoering

3PL of 4PL: wat is het verschil?

Het uitbesteden van je logistiek kan op veel verschillende manieren. Je hebt bijvoorbeeld de keuze uit 3PL en 4PL. Maar wat zijn nu precies te verschillen en wat heb je uiteindelijk echt nodig als het om logistiek gaat? Het grote verschil tussen 3PL en 4PL is de manier waarop er gewerkt wordt. Een 3PL bedrijf heeft zelf vervoerders en ruimte voor opslag. Waar een 4PL bedrijf werkt vanuit het inhuren van vervoerders en opslag. Naargelang dit nodig is om aan de goederenstroom te voldoen. In beide gevallen ben je verzekerd van gemak. Want je hoeft helemaal aan niets te denken. 

Past 4PL het beste bij de oplossing die je zoekt? Kom erachter door verder te lezen wat de verschillen en voordelen nog meer zijn! 

Kiezen voor 3PL oplossingen

Wanneer je zelf geen logistieke mogelijkheden hebt, maar wel op zoek bent is 3PL een heel goede oplossing. Je kiest namelijk voor een bedrijf dat eigen logistieke oplossingen hebt. Je kunt denken aan een passend wagenpark voor het vervoeren van goederen. Maar ook voor opslag van goederen in verschillende centrale plekken. 

Een 3PL bedrijf kan je dus helemaal voorzien in je logistieke behoefte. En zeker goed om te weten, pieken en dalen in je logistieke behoefte kunnen gemakkelijk worden opgelost. Er is namelijk altijd de mogelijkheid om op te schalen. Je hebt zelf geen werk of risico. 

Kiezen voor 4PL oplossingen

Als je voor 4PL kiest, is het een ander verhaal. Je hebt bij deze oplossing namelijk te maken met een bedrijf dat zelf geen wagenpark of opslag heeft. Het regelt enkel en alleen jouw behoefte aan oplossingen. Je hebt er dus helemaal geen omkijken meer naar en kunt in een handomdraai opschalen naar internationaal. Wat weer als voordeel heeft dat je veel vrijheid geniet en profiteert van de omvangrijke mogelijkheden. 

Eveneens kunnen bij 4PL pieken in logistieke behoeften opgevangen worden. Dat is voor een bedrijf dat wil groeien natuurlijk een prettig idee. Meer weten over de mogelijkheden? De specialisten van 5PLOGISTICS hebben jarenlange ervaring als Third-Party en Fourth-Party partner en adviseren je graag over het maken van de beste keuze.

Bovendien heb je een bedrijf dat het allemaal voor je regelt. Het nadeel is wel dat er minder sturing is op waar je vracht op het moment is of wat de klant kan verwachten. Dit is bij 3PL wel meer in de hand liggend en gemakkelijker. Hoewel er al nieuwe technieken beschikbaar zijn die dit mogelijk maakt.