Bedrijfsvoering

Blijf scherp als ZZP’er met algemene voorwaarden

Juridische conflicten is wel het laatste waar je zin in hebt als ZZP’er. Het kan echter altijd voorkomen dat er iets mis gaat of dat iemand zich niet aan jouw regels houdt. Een conflict zit in een klein hoekje en kan dus iedereen overkomen. Hoe je er vervolgens mee omgaat en op voorbereid bent, ligt aan jezelf. Gelukkig kun je je van tevoren al goed indekken met de juiste maatregelen en ben jij beter beschermd tegen conflicten! Zo zorg jij er in ieder geval voor dat je uit de problemen blijft.

Waar ontstaan juridische conflicten?

Juridische conflicten kunnen vanuit verschillende situaties ontstaan. Een ongeluk zit immers in een klein hoekje. Denk bijvoorbeeld aan een conflict over aansprakelijkheid, wie is er verantwoordelijk voor wat? Het kan namelijk zo zijn dat jij een fout maakt waardoor je klant winst misloopt en die dat uiteindelijk op jouw onderneming wil verhalen. Een andere situatie waaraan je kan denken is dat de klant waaraan jij producten levert, failliet gaat terwijl jij je geld nog niet binnen hebt. Hoe ga je dit oplossen? Zo zijn er nog ontelbaar veel andere situaties, maar als jij goed beschermd bent met de hulp van algemene voorwaarden, dan kun je deze vervelende situaties voorkomen. 

Het nut van algemene voorwaarden

Als je eenmaal in een juridisch conflict terecht bent gekomen, dan kan het best veel geld kosten voordat alles eenmaal weer goed opgelost is. Een kleine investering in het laten opstellen van algemene voorwaarden is dus zeker geen overbodige luxe. In deze algemene voorwaarden stel je namelijk precies op wat jouw rechten en plichten zijn, maar ook die van de klant. Zo heb je altijd zwart-op-wit bewijs waarop je terug kan vallen als een klant iets beweerd wat helemaal niet klopt. Je moet je zakelijke relaties natuurlijk wel duidelijk op de hoogte stellen van wat jouw algemene voorwaarden inhouden. Anders weten zij natuurlijk ook niet waar ze mee in zee gaan. 

Schakel experts in

Voor mensen die geen juridische achtergrond hebben, kan het vrij lastig zijn om zelf algemene voorwaarden op te stellen. Ze moeten namelijk wel juridisch verantwoord zijn. Elke onderneming heeft natuurlijk zijn eigen wensen, maar juridische adviesbureaus kunnen algemene voorwaarden op maat samenstellen. Er bestaan verschillende juridische adviesbureaus die je kan inschakelen om algemene voorwaarden op te stellen voor jouw onderneming. Zo weet je in ieder geval zeker dat jij veilig zit!