voorraad beheer
Bedrijfsvoering

Hoe helpt een WMS bij efficiënt voorraadbeheer?

Een WMS helpt bij het beheren van voorraad door inzicht te geven in de hoeveelheid voorraad die op een bepaalde locatie aanwezig is. Dit is handig als je wilt weten welke producten je moet bijvoorbeeld bijvullen of verplaatsen.

Het helpt ook bij het bepalen van de optimale voorraadniveaus. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat je niet te weinig of te veel voorraad hebt. Te weinig voorraad kan ervoor zorgen dat je klanten niet kunnen worden bediend, terwijl te veel voorraad kan leiden tot hoge voorraadkosten.

Noodzaak van goed voorraadbeheer

Goed voorraadbeheer is cruciaal voor een bedrijf. Het zorgt ervoor dat je klanten tevreden zijn, omdat ze altijd hun bestelling kunnen ontvangen. Het zorgt ook voor een goede cashflow, omdat je minder geld uitgeeft aan de opslag van onnodige voorraden.

Nog een voordeel is dat je ook niet te lang je geld vast hebt zitten in gekochte producten. Het geld wat je hebt besteed aan voorraad die je hebt liggen zonder dat dit direct nodig is zou ook kunnen worden besteed aan producten uitproberen of een ander product inkopen. Er komt dus meer geld vrij waarmee jij kunt ondernemen als je je voorraad goed plant met een WMS!

Altijd voldoende, nooit teveel

Eén van de uitdagingen van goed voorraadbeheer is dat je altijd genoeg voorraad moet hebben, maar nooit teveel. Dit lijkt eenvoudig, maar het is moeilijker dan je denkt. Er zijn veel factoren die bepalend zijn voor de juiste hoeveelheid, zoals de verkoopcijfers en de levertijden van de leveranciers. Om dit goed in te kunnen stellen, is het belangrijk om inzicht te hebben in alle relevante data. Een WMS geeft jou dit inzicht en helpt je bij het bepalen van de optimale voorraadniveaus.

Veel verschillende koppelingen

Een andere uitdaging van goed voorraadbeheer is dat er veel verschillende systemen zijn die met elkaar moeten communiceren. Denk bijvoorbeeld aan de CRM-software waarmee je orders boekt, de financiële software waarin je facturen maakt en het WMS waarin je voorraden beheert. Als één van deze systemen niet goed communiceert met de andere systemen, kan dit leiden tot problemen met het correct verwerken van orders of facturen.

Om dit soort problemen te voorkomen, is het belangrijk om een WMS te gebruiken dat goed integreert met andere systemen. MontaWMS is zo’n systeem en kan gemakkelijk worden gekoppeld aan CRM-, ERP- en financiële softwarepakketten. Ook zijn er veel koppelingen van webshops door MontaWMS beschikbaar. En koppelingen met de beste (internationale) vervoerders en marketplaces.

Wil je meer weten? Neem alvast een kijkje op Montawms.com om te lezen over de vele voordelen die MontaWMS heeft. Het systeem groeit met je mee, op schaalbare wijze. Inmiddels zijn er meer dan 1500+ webshops aangesloten. Voor elke klant is er een passende oplossing te vinden!