Een afbeelding van een computerscherm met een groen scherm.
Technologie

Bescherm uw data en de data van uw klanten

Als MKB’er weet u hoe essentieel een snel, veilig en betrouwbaar bedrijfsnetwerk is om uw werkzaamheden te kunnen doen. Wanneer u verschillende projecten uitvoert moet u niet alleen uw eigen data beschermen, maar moet u ook denken aan de veiligheid van de data van al uw klanten. Omdat u als midden- of kleinbedrijf relatief gezien flexibeler bent dan de grotere bedrijven, werkt u mogelijk vaak ook op diverse plekken waarbij u niet de veilige digitale omgeving heeft zoals u die gewend bent op uw kantoor. Wanneer u onderweg aan het werk bent, is de kans groot dat u gebruikmaakt van een openbaar WiFi netwerk (bijvoorbeeld op het station of in een koffietent). Dit brengt verschillende veiligheidsrisico’s met zich mee, omdat uw gegevens en de gegevens van uw cliënten dan te grabbel liggen voor iedereen die op dat netwerk is aangesloten.

Een versleutelde VPN-verbinding

Gelukkig kunt u als MKB’er zelf ook stappen ondernemen om uw eigen data en die van uw klanten te beschermen. Een van de meest gemakkelijke manieren om dat te doen, is om gebruik te maken van een versleutelde VPN-verbinding. Een aanbieder van VPN, oftewel een Virtual Private Network, zal al uw data en online activiteiten veiligstellen, of u nu thuis aan het werk bent, onderweg of ergens op een openbaar WiFi netwerk. Daarnaast kan het voorkomen dat u bij uw klant of ergens onderweg gebruik moet maken van creditcards of internetbankieren. Daarbij is het heel belangrijk dat u uw financiële transacties enkel voltooid als u een VPN-verbinding heeft, en dat de website ook altijd beveiligd is met https (u kunt dit herkennen aan het icoontje van een slotje bij het webadres). Immers, zonder deze beveiliging kunnen hackers gemakkelijk uw financiële gegevens achterhalen.

Online back-ups en andere veiligheidsmaatregelen

Als MKB’er draagt u de meeste verantwoordelijkheid voor uw bedrijf. Daarom is het verstandig om naast het gebruik maken van een VPN dienst, ook nog een aantal andere veiligheidsmaatregelen te nemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het end-to-end laten versleutelen van uw gegevens. Tenslotte is back-up in de cloud iets waar u als ondernemer in zal moeten investeren, en doet u er goed aan om uw software regelmatig te updaten. Er is eigenlijk geen andere en betere manier om uw data bestanden en die van uw klanten veilig te stellen, dan het maken van een back-up en deze buiten de deur te bewaren (zoals in de cloud). U weet nooit wanneer er iets gebeurt met uw laptop of externe harde schijf en u daardoor mogelijk belangrijke data kwijt raakt, en voorkomen is altijd beter dan genezen.