MKB afval
Duurzaam ondernemen

3 tips om MKB afval beter te scheiden

Staat bij jou MKB-bedrijf duurzaam ondernemen hoog in het vaandel? Dan heb je waarschijnlijk al verschillende maatregelen genomen om een steentje bij te dragen aan een beter milieu, maar heb je al wel eens de afvalinzameling binnen je bedrijf onder de loep genomen? Met het (beter) scheiden van je MKB kun je een belangrijke bijdrage leveren aan een circulaire economie. Binnen de circulaire economie worden alle schaarse grondstoffen maximaal benut, waardoor er zo min mogelijk bruikbare grondstoffen verloren gaan. Wil je weten hoe je de afvalscheiding kunt verbeteren? Je leest het in onderstaand artikel!

1. Afval scheiden doe je samen

Het scheiden van MKB afval doe je samen. Heb je werknemers in dienst? Dan is het ontzettend belangrijk om duidelijk uit te leggen waarom afvalscheiding van belang is. Voor een betere afvalscheiding is het van belang om dit samen te doen. Een schone afvalstroom kan eenvoudig vervuild worden door één werknemer die niet op de hoogte is. Informeer daarom altijd alle werknemers over het scheiden van afval.

2. Zorg voor voldoende afvalcontainers

Voor een goede afvalscheiding zijn de juiste afvalcontainers ontzettend belangrijk. Bereken daarom de hoeveelheid afval per afvalstroom en huur vervolgens een container die groot genoeg is. Uiteraard is het ook van belang dat de containers tijdig geleegd worden. Gebeurt dit niet? Dan belandt er geheid afval in een verkeerde container, waardoor een gehele afvalstroom wordt vervuild. Dat is natuurlijk zonde.

3. Geen prullenbak op werkplekken

In veel kantoren zie je nog op elke werkplek een prullenbak staan. Lijkt best handig, want zo hoeven werknemers niet van hun werkplek af te komen om afval weg te gooien. Heb je echter wel eens gerealiseerd dat al dit afval bij het restafval beland? Dit betekent dat onnodig bruikbare grondstoffen worden verspilt. Om je bedrijfsafval beter te scheiden is het verstandig om geen kleine prullenbakken meer op werkplekken te hebben. Maak één centrale plek binnen je bedrijf met verschillende afvalcontainers per afvalstroom, zodat werknemers hun afval netjes kunnen scheiden. Via Bedrijfsafval.nl kun je goedkoop afvalcontainers huren.