Duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen: 3 manieren om je bedrijf te verduurzamen

Duurzaam ondernemen biedt heel veel voordelen. Toch wordt duidelijk dat veel bedrijven deze kansen laten liggen. Er is niet alleen onvoldoende kennis over het onderwerp, maar ook het gebrek aan tijd en stijgende kosten zorgen ervoor dat bedrijven niet overstag gaan en kiezen voor duurzaam ondernemen. Toch hoeft het niet tijdrovend en ingewikkeld te zijn om als bedrijf duurzame keuzes te gaan maken. Hier lees je 3 manieren waarop het mogelijk is om jouw bedrijf te verduurzamen.

1. Ga slim om met bedrijfsafval

Bedrijven produceren veel afval en hier liggen kansen. Door afval efficiënt te scheiden kun je duurzaam ondernemen. Het inzamelen van bedrijfsafval op een duurzame manier, wat houdt dit in? Het scheiden van afvalstromen op de juiste manier. Door dit goed te regelen zorg je ervoor dat afval beter verwerkt en gerecycled kan worden. Het recyclen van producten kost daarnaast veel minder energie dan het maken van producten met nieuwe grondstoffen. Direct voor elke afvalstroom een container huren of heb je vragen over afval scheiden op kantoor? Op de website van Milieu Service Nederland lees je alles over slim omgaan met bedrijfsafval.

2. Maak kleine veranderingen

Je hoeft niet meteen grote en complexe veranderingen in te voeren. Ook de kleine aanpassingen kunnen al een verschil maken. Denk hierbij aan zaken als:

  • Minder gebruik maken van de printer
  • Computers niet op stand-by laten staan maar uitzetten aan het einde van de dag
  • Lichten uithouden in ruimtes die niet veel gebruikt worden
  • Het plaatsen van waterbesparende kranen

Vanaf hier kun je grotere veranderingen doorvoeren, zoals kijken naar manieren hoe je materialen efficiënter kunt vervoeren. Ook kun je jouw werknemers motiveren om minder snel de auto te pakken, maar ook eens met de fiets of het openbaar vervoer naar hun werk te komen.

3. Vraag om bruikbare informatie

Veel ondernemers willen ondersteuning bij het duurzaam ondernemen. Het is dan ook zeker aan te raden om hulp te vragen bij andere ondernemers, organisaties of bedrijven die duurzame diensten kunnen aanbieden. Zorg ervoor dat je de tijd neemt om je te laten informeren. Op deze manier is het makkelijker om te ontdekken wat voor jou de beste keuze is en maak je niet alleen een duurzame, maar ook een bewuste keuze voor de toekomst van jouw bedrijf.