Elektrisch rijden de nieuwe toekomst?
Een laadpaal zelfs bij de McDonalds? Ja, er komen steeds meer laadpalen in Nederland. Niet alleen in Nederland is dit te zien, eind december 2019 telde wereldwijd 115.000 openbare laadpunten in 55 landen. In het energieakkoord is vastgesteld dat er in 2035 een verbod komt op de verkoop van benzine- en dieselauto’s. Na 2050 mogen er alleen nog maar emissievrije auto’s rondrijden. Dit betekent geen auto’s meer met vervuilende uitlaatgassen. Accijns van benzine en diesel worden steeds hoger en hoger. Kies daarom voor een elektrische auto. Begin 2020 telde Nederland circa 200 duizend elektrische auto’s. Een elektrische auto werkt net even iets anders en er zijn veel vragen rondom dit type. Hoe werkt bijvoorbeeld een laadpaal? Wat is het verschil tussen de laadpalenleveranciers? Waar kan ik mijn auto opladen?
Elektrische auto opladen
Een laadpaal is een infrastructuurelement dat gekoppeld wordt aan een elektrische auto om het voertuig te voorzien van elektrische energie. Voor het opladen van een elektrische auto is er altijd een laadpas nodig. Met uw laadabonnement worden de kosten van uw laadsessie betaald. Dit betekent dat er niet zomaar iemand anders uw laadpaal kan gebruiken.
Groene stroom is elektriciteit opgewekt uit duurzame energiebronnen. De overige laadpalenleveranciers leveren grijze stroom, dit is elektriciteit opgewekt uit fossiele brandstoffen. Het toekomstbeeld is dat alle laadpalenleveranciers groene stroom gaan leveren.
Openbare laadpalen staan overal in Nederland verspreid. Vaak zijn ze te vinden bij openbare parkeervoorzieningen. Ook bestaan er laadpleinen, een groot aantal laadpalen op één openbare locatie. De individuele laadpalen zijn relatief goedkoop, omdat alle elektriciteit in één centrale kast zit. In heel Nederland wordt de Mennekes-type-2-contactpunt als standaard gebruikt. U hoeft dus nooit bang te zijn dat uw elektrische stekker niet aansluit bij het elektrische stopcontact.
Eigen laadpaal thuis?
Zoals u weet kan u een elektrische auto opladen op een openbare plek, bijvoorbeeld bij de McDonalds of een Laadplein. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid om uw eigen laadpaal thuis te hebben! Elk gewenst moment kunt u uw elektrische auto opladen. Ook kunt u als bedrijf laadpalen plaatsen voor uw werkgevers en bezoekers. Doet u mee aan het bevorderen van energie zuinig rijden?
Transport en elektrisch rijden
Mocht u als bedrijf regelmatig producten transporteren, dan is een elektrisch rijden een interessante optie. Het nadeel van elektrisch rijden is momenteel dat de afstand radius gering is. Zoekt u bijvoorbeeld een transport naar Griekenland of wilt u een spoedtransport realiseren. Kies er dan voor om dit uit te besteden.