Energielabel C verplichting
Duurzaam ondernemen

Energielabel C verplichting voor kantoren: wat zijn de gevolgen?

Heb je een kantoorpand of bedrijfspand? Dan kan het zo zijn dat je voor 2023 een aantal aanpassingen moet doen om het pand energiezuiniger te maken. Dit heeft te maken met een nieuwe maatregelen. Alle kantoorpanden moeten vanaf dat jaartal namelijk minimaal energielabel C hebben. Het is dus erg belangrijk om op tijd te beginnen met het verduurzamen van het pand wanneer je energielabel D of lager hebt.

Heb je nog helemaal geen energielabel? Dan moet je snel een energielabel voor je bedrijfspand aanvragen via bijvoorbeeld Bedrijfsenergielabels. Lees verder om alles te weten te komen over de nieuwe maatregel.

Waarom is dit verplicht?

Nederland is steeds meer bezig met een duurzamer milieu. Er zijn daarom ook bepaalde doelstellingen die Nederland over een aantal jaar moet behalen. Hiervoor is het bijvoorbeeld belangrijk dat er meer duurzame energie gebruikt wordt en dat de uitstoot van Co2 verminderd wordt. Kantoorpanden stoten echter veel Co2 uit omdat er veel energie gebruikt wordt. Daarom wordt het vanaf 2023 verplicht om een duurzaam energielabel te hebben.

Maatregelen nemen voor een hoger energielabel

Is jouw energielabel nu nog lager dan een C? Dan is het belangrijk om maatregelen te nemen waardoor je energie bespaart. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een betere isolatie van het kantoor, duurzame verlichting en een goed ventilatiesysteem. Met de juiste maatregelen behaal je al snel het juiste energielabel

Wie is er verantwoordelijk?

Is de huurder of verhuurder verantwoordelijk voor het juiste energielabel? Officieel is de verhuurder verantwoordelijk, maar het is belangrijk om goede afspraken te maken. De huurder kan namelijk ook in de problemen komen als er niet aan de verplichting gedaan wordt. De huurder mag dan bijvoorbeeld niet meer gebruik maken van het kantoor. De huurder en verhuurder moeten dus samen de verantwoordelijkheid nemen. 

Een nieuw energielabel voor je bedrijfspand aanvragen

Heb je genoeg maatregelen genomen? Dan kun je een nieuw energielabel voor je bedrijfspand aanvragen. Het energielabel wordt uitgegeven door een onafhankelijk bedrijf. Een expert zal jouw energiesituatie opmeten en hier een label aan hangen. Is dit label hoger dan een C? Dan zit je voor de komende jaren goed!