Tips voor beleggen
Financiën

5 tips om goed te beleggen

Door te beleggen kan je geld meer waard worden. Om goed te beleggen moet je echter met een paar dingen rekening houden. In deze blog deel ik mijn ervaring met je en zal ik je 5 tips geven, die ervoor kunnen zorgen dat jij succesvol kan zijn in beleggen. Deze tips zijn toepasbaar op bijna alles waar je in kunt beleggen, of je nou belegt in aandelen, obligaties, vastgoed of zelfs in Crypto.

Beleggen voor beginners

Oké, dit is misschien een inkopertje, maar wel één van de belangrijkste: Laat je niet gek maken! Als je wilt gaan beleggen of als je belegt, zijn er altijd een hoop mensen die denken te weten wat het beste is. Dat is ook heel logisch, iedereen heeft een mening en is er van overtuigd dat hij of zij het het beste weet. Wat erg belangrijk is is dat je je eigen onderzoek doet. Neem niet zomaar van iemand aan waarin je moet beleggen of hoe geweldig iets wel niet is. De kans is groot dat diegene dit meer tegen zichzelf zegt, omdat hij er zelf geld in heeft belegt.

Hoeveel moet ik beleggen

Beleg alleen met geld dat je kan missen. Beleggingen kunnen erg fluctueren in waarde. Dit kan betekenen dat je beleggingen niet elk jaar meer waard worden. Zo zijn er goede jaren en slechtere jaren op de beurs, niemand kan echt voorspellen wanneer het goed of slecht gaat.

Net zoals de rente per jaar kan veranderen, kunnen koersen ook veranderen. Als je kijkt naar het totale plaatje, groeit de economie altijd en worden bedrijven alsmaar groter en meer waard. Sommige markten zijn volatieler dan andere, vergelijk bijvoorbeeld de rente, of obligaties maar eens met de prijzen van Crypto zoals Bitcoins of aandelen. Risico en rendement gaan vaak hand in hand.

Spreiden van beleggingen

Spreid je beleggingen over meerdere posities. Als belegger kun je te maken krijgen met verschillende risico’s. Dit maakt het belangrijk om je beleggingen goed te spreiden, om zo risico’s te verminderen. Uiteindelijk wil je als belegger zoveel mogelijk rendement behalen, zonder teveel risico te lopen.

Door je beleggingen te verspreiden over verschillende soorten beleggingen, zoals ETF’s, aandelen en obligaties kan je dit risico verminderen. Door te beleggen in ETF’s koop je in één keer een hele hoop delen van aandelen. Waar je ook voor kiest, het is altijd verstandig om je risico te verkleinen door goed te spreiden. Zelf ben ik een enorme fan van passief beleggen in ETF’s, maar hoe werkt een ETF nou precies?

Papier, Business, Financiering, Document, Kantoor

Beleggen en de kosten

Let goed op de kosten als je gaat beleggen. Verschillende aanbieders, ook wel brokers, brengen op hun eigen manier kosten in rekening. Het is goed om eerst onderzoek te doen naar hoe een broker zijn geld verdiend, voordat jij ermee in zee gaat en je geld daar gaat beleggen. Zo kan je bij de ene partij hoge transactiekosten moeten betalen, terwijl je bij weer een andere partij geen transactiekosten hoeft te betalen. Ook komt het voor dat er kosten worden gerekend voor het omwisselen van valuta, het aanmaken of behouden van een account of het handelen in opties.

Voordat je je geld toevertrouwd aan een partij is het dus erg belangrijk om eerst te kijken naar de verschillende vormen van kosten die zij rekenen. Gelukkig moeten tegenwoordig volgens de wet en regelgeving aanbieders van financiële producten transparant zijn over de kosten die zij aan de klant doorberekenen. Vaak is dit met een beetje goed zoeken op de website van een broker allemaal wel te achterhalen.

Wat is een beleggingshorizon

Het is belangrijk om vooraf je beleggingshorizon te bepalen. Als je gaat beleggen moet je je geld voor een langere tijd kunnen missen. Je werkt immers toe naar een doel, koerswinst en rendement behalen. Wat belangrijk is om te weten is dat je rendement op rendement behaald, naarmate je voor een langere tijd belegt.

Door rendement op rendement wordt je geld steeds meer waard, zonder dat je hier zelf veel voor hoeft te doen. Laten we zeggen dat je €500,- belegt per jaar, en je ontvangt elk jaar 6% rendement. Als je dit voor 20 jaar doet, kom je uit op een totaalbedrag van €21.100,-. In deze 20 jaar heb je echter maar €10.000,- geïnvesteerd. Beleg je een groter bedrag, of pak je meer rendement dan profiteer je zelfs nog meer van rendement op rendement. Wat ik je eigenlijk wil zeggen is, beleggen is voor het lange termijn.

Meer leren over beleggen

Er zijn talloze manieren om meer te leren over beleggen en de financiële markten. Je kan ervoor kiezen om boeken te lezen over personal finance. Andere opties zijn op internet informatie vergaren, op forums of op websites over financiële zaken. Meer van dit soort tips en nog veel meer handige informatie over beleggen kan je vinden op https://dejongebelegger.nl/.