Financiën

Het belang van boekhouden

Als je ondernemer bent, of wordt, is het van groot belang om je boekhouding goed op orde te hebben. Een goede boekhouding is niet alleen voor jezelf heel belangrijk want het maakt inzichtelijk hoe jouw bedrijf ervoor staat, maar het is ook verplicht om een goed controleerbare boekhouding te voeren. Je kunt boekhouden zelf doen in een Excel-sheet of je kan je boekhouding in een programma doen, online of offline. Wil je zelf geen boekhouding doen dan kan je het ook uitbesteden. Je kunt dit voor een deel uitbesteden of helemaal. Je hebt hiervoor een boekhouder, accountant of administratiekantoor nodig.

De belastingdienst stelt een aantal verplichtingen aan de boekhouding die een bedrijf of onderneming moet bijhouden. Welke dit zijn is afhankelijk van de soort onderneming. Een BV moet een andere boekhouding voeren dan een ondernemer met een eenmanszaak. Een boekhoudprogramma zzp of een programma voor MKB-boekhouding zijn vrij makkelijk in gebruik.

Wat zijn de belangrijkste eisen?

· Zorg voor een compleet overzicht van alle inkomende en uitgaande facturen. Als je btw-plicht hebt dan moet je op alle facturen het juiste btw-bedrag en tarief melden

· Een overzicht maken van de bank, maar ook van alle cash transacties

· Contracten, offertes, correspondentie en overeenkomsten bewaren die je hebt van opdrachtgevers en leveranciers

· Urenadministratie bijhouden

· Btw- aangiften bewaren die je moet afdragen of die te verrekenen zijn

Hou je privé en zakelijk inkomsten en uitgaven gescheiden

Hou de inkomsten en uitgaven die je zakelijk doet gescheiden van je privé-inkomsten en uitgaven. Op die manier hou je het overzichtelijk. Het is belangrijk om een zakelijke rekening te openen en die alleen te gebruiken voor de zaak. Alle betalingen die je ontvangt en uitgeeft laat je via deze rekening lopen.

Je kunt bij bijna alle banken een zakelijke rekening openen. In de eerste periode is die soms zelfs gratis. Er zijn banken die automatische koppelingen met boekhoudprogramma’s aanbieden zodat de transacties direct in een overzicht, in het boekhoudprogramma komen te staan.

Boekhoudsoftware

Met een onlineboekhoudprogramma is het makkelijk om je boekhouding bij te houden. Een boekhoudprogramma helpt je vaak stap voor stap om de juiste dingen te noteren. Met een beetje oefening kun je dit prima zelf doen. Vind je het toch moeilijk en ben je niet zeker van of je het goed doet, kan je ook iemand inhuren die dit voor je doet.

In diverse boekhoudprogramma’s kun je offertes en facturen opstellen, versturen en direct verwerken in de administratie. Daarnaast kunnen de verschillende inkomsten en uitgaven uitgesplitst worden in de diverse btw-tarieven als die van toepassing zijn. Er kunnen totaaltellingen gemaakt worden in de software. Op die manier heb je een goed overzicht hoe jouw bedrijf ervoor staat. Dit is zeer handig voor jezelf maar ook voor de belastingdienst. Een goed boekhoudprogramma lijkt misschien duur, maar een goed systeem verdient zichzelf makkelijk terug. Is dit niet in tijd die je

bespaart dan wel omdat je de juiste berekeningen indient bij de belastingdienst. Bespaar hier dus niet op omdat het belangrijk is de juiste boekhouding te voeren.