Financiën

Tips voor een stressvrije belastingaangifte

Voor ondernemers en freelancers is de belastingaangifte niet bepaald iets om naar uit te kijken. Het wordt dan ook vaak uitgesteld tot op het allerlaatste moment. Dit leidt tot haast en stress. Om op tijd te zijn en zeker te weten dat je geen fouten maakt in je aangifte, kun je de belastingaangifte volledig of gedeeltelijk uitbesteden. Een belastingadviseur weet precies hoe je op de juiste manier aangifte doet, en helpt je om alles foutloos en op tijd in te sturen naar de Belastingdienst.


Wil je gedeeltelijk toch zelf je belastingaangifte doen? In dit artikel staan enkele tips die je kunt gebruiken om zorgeloos je belastingaangifte te doen! 

  1. Kies een vaste dag voor je administratie 

Om structuur aan te brengen voor jezelf en niet alles op het laatste moment te hoeven doen, is het allereerst handig om een vaste dag voor je financiële administratie te plannen. Bijvoorbeeld eens in de twee weken een half uur of elke week een kwartiertje. Voor de belastingaangifte is het handig om alle berekeningen  twee of drie weken voor de deadline te doen, zodat je zeker weet dat je ruim op tijd bent. 

  1. Spaar automatisch je belasting 

Veel banken hebben de mogelijkheid om automatisch je btw te sparen, en je kunt ook het best direct je omzetbelasting opzij zetten. Zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan met hoge bedragen die je aan het eind van het kwartaal of jaar moet terugbetalen aan de Belastingdienst. 

  1. Boekhoudprogramma kiezen dat bij je ondernemingsvorm past

Of je nu samenwerkt met een boekhouder of belastingadviseur, of je administratie helemaal zelf doet, een passend boekhoudpakket is altijd handig om mee te werken. Je kunt hier namelijk heel eenvoudig je gegevens invoeren, en het systeem doet de berekeningen voor je. Als je samenwerkt met een belastingadviseur, kunnen jullie beiden toegang krijgen en alles netjes bijhouden.