ZZP boekhouding
Financiën

ZZP boekhouding: zelf doen of uitbesteden?

Als zzp’er ben je waarschijnlijk het liefst bezig met jouw eigen bedrijf en alle zaken die hierbij komen kijken. Je bent immers zelf verantwoordelijk voor je eigen inkomsten. Een minder leuke kant van zzp’er zijn is wellicht de financiële administratie. Want ook dit is belangrijk, omdat je hiermee overzicht houdt in je uitgaven en inkomsten. De boekhouding moet altijd op orde zijn. Wat is aan te raden: de boekhouding zelf doen of dit uitbesteden? Hier lees je alles over je mogelijkheden en ontdek je wat voor jou de beste keuze is.

De ZZP boekhouding is een belangrijk onderdeel van jouw eigen bedrijf. Het kan zomaar voorkomen dat de Belastingdienst jouw boekhouding wil controleren en dan moet het aan alle kanten kloppen. Om er zeker van te zijn dat alles in orde is, is het belangrijk om je boekhouding goed te regelen. Dit kan op 3 manieren.

1: De boekhouding helemaal zelf doen

De eerste optie is om je ZZP boekhouding helemaal zelf te doen. Of dit een goede keuze is, is vooral afhankelijk van een het type bedrijf dat je hebt, het aantal klanten en de omzet per jaar. Hoe meer klanten, facturen en omzet, hoe meer het aan te raden is om jouw boekhouding uit te besteden. Er zijn een aantal redenen waarom het aantrekkelijk is om de boekhouding zelf te doen: het kost je geen geld en daarnaast heb je zelf goed inzicht in de financiën van je bedrijf. De boekhouding zelf doen komt ook met nadelen: het kost je veel tijd, je maakt sneller fouten en daarnaast moet je altijd weten wat de belastingregels zijn om ervoor te zorgen dat de gehele boekhouding klopt.

2: De boekhouding gedeeltelijk zelf doen

De tweede mogelijkheid is het gedeeltelijk zelf doen van de boekhouding. Je houdt bijvoorbeeld jezelf verantwoordelijk voor de boekhouding en de omzetbelasting, terwijl je ook een boekhouder inschakelt voor de controle en de aangifte inkomstenbelasting. Deze belasting is vaak wat lastiger te regelen waardoor je er goed aan doet om dit uit te besteden. De voordelen van gedeeltelijk uitbesteden is dat je betrokken bent bij je eigen financiën, maar toch een expert hier naar laat kijken. Ook heb je zelf geen omkijken naar de moeilijke onderdelen. Een nadeel is dat het soms onduidelijk kan zijn wie wat doet en daarnaast ben je alsnog tijd kwijt aan het bijhouden van je boekhouding. Wil je gedeeltelijk de boekhouding zelf doen? Dan is het verstandig om boekhoudprogramma’s te vergelijken en rekening te houden met mogelijk extra kosten bij meerdere gebruikers.

3: De boekhouding volledig uitbesteden

Als derde optie kun je er voor kiezen je boekhouding volledig uit te besteden. Het voordeel? Je hebt er geen omkijken naar en je bespaart tijd, alles wordt voor je geregeld en je weet zeker dat het wordt gedaan door een expert op dit gebied. En nadeel is dat je vaak wel veel geld kwijt bent en daarnaast heb je geen duidelijk inzicht in jouw financiën.