Contentmarketing tips voor jouw e-commerce.
Digitale marketing

13 handige contentmarketing tips om jouw e-commerce te laten groeien

Heb jij een webwinkel en struggle je om jouw e-commerce shop te laten groeien? Of ben je van plan om een e-commerce te starten, en ben je wel op zoek naar wat tips?

Ook als e-commerce ontkom je namelijk niet aan contentmarketing.

Maar hoe gebruik je content nu het best?

In dit artikel geven we je 13 handige contentmarketing tips om jouw online winkel te boosten.

💡Het belang van contentmarketing voor E-commerce bedrijven

Contentmarketing is cruciaal voor e-commerce bedrijven. Het genereert leads, verbetert de merkloyaliteit, en verhoogt het aantal verkopen. Dit zijn nog maar een aantal van de talloze voordelen contentmarketing met zich mee brengt.

Een E-commerce gaat verder dan alleen producten verkopen; het draait om het creëren van een band met je klanten. Met sterke content bouw je een merkverhaal dat blijft hangen, en zorg je dat jouw merk opvalt in de drukke online wereld.

Goede contentmarketing betekent waardevolle, relevante content leveren die jouw doelgroep aanspreekt.

Dit verhoogt niet alleen je zichtbaarheid en verbetert SEO, maar versterkt ook de loyaliteit van klanten.

Het resultaat? Een krachtige, blijvende indruk die klanten terug laat komen voor meer.

💡13 handige contentmarketing tips

We zetten het hier voor je op een rijtje:

 1. Onderzoek de doelgroep en creëer persona’s
 2. Ontwikkel een contentstrategie
 3. Optimaliseer je website met SEO
 4. Start met Bloggen
 5. Maak gebruik van social media
 6. Gebruik een content plan
 7. Maak gebruik van een content kalender
 8. E-mailmarketing
 9. Videocontent creëren
 10. Maak infographics
 11. Gebruik maken van influencers
 12. Klantrecensies: onmisbaar voor je E-commerce
 13. Analyseer je content

Lees hieronder meer over onze 13 contentmarketing tips en een verassing aan het einde;)

1. Onderzoek de doelgroep en creëer persona’s

Voordat je begint met content maken, moet je echt je doelgroep kennen.

Wie zijn ze? Wat drijft ze? Wat vinden ze leuk?
Maak persona’s, zeg maar fictieve klanten. Die geven je een helder beeld. Zo wordt je content veel gerichter en persoonlijker. Dit is superbelangrijk, want het zorgt ervoor dat je publiek zich echt aangesproken voelt.

Kortom, ken je klant, maak je content beter!

2. Ontwikkel een contentstrategie

Twee professionals schrijven op een whiteboard met aantekeningen over contentstrategie.

Een slimme contentstrategie is de sleutel tot succes in contentmarketing. Het is niet zomaar wat teksten en posts online gooien. Nee, het is een doordacht plan, een soort roadmap die je volgt.
Begin met je doelen: wat wil je bereiken met je content? Meer verkoop, meer volgers, of gewoon je merk sterker maken?

3. Optimaliseer je website met SEO

SEO in blokjes op een tafel.

Wil je dat je webshop beter scoort in Google? Pak dan SEO voor e-commerce aan.
Gebruik slimme SEO-contentmarketing trucs. Denk aan:

 • Juiste keywords (long-tail keywords) met veel zoekvolume en lage moeilijkheid
 • Sterke metatitels
 • Slimme meta beschrijvingen
 • Snelle en mobielvriendelijk website

En check hoe goed je vindbaarheid van content is. Daarbij is het van belang dat je let op je website structuur en korte URL’s hebt.
Bovendien is het cruciaal om voor een goeie internal linking te zorgen, en natuurlijke technisch alles op orde te hebben, denk aan website-snelheid en mobielvriendelijkheid bijvoorbeeld.

Met al deze tips wordt je site niet alleen makkelijker gevonden, maar ook leuker voor je bezoekers. Win-win dus.

4. Start met Bloggen

Een computerscherm met de WordPress 'Nieuw bericht toevoegen' knop. Voor het schrijven van een blog.

Nog niet begonnen met bloggen? Start er dan z.s.m. mee! Waarom?

Met een blog:

 • Laat je expertise zien
 • Bereik je beter jouw doelgroep
 • Bouw je autoriteit op
 • Bouw je vertrouwen op
 • Trek je meer bezoekers naar je site
 • Kun je je mailinglijst laten groeien

Een blog geeft je webshop een gezicht, een persoonlijkheid. Deel tips, trends, en verhalen achter je producten. En Google? Die is dol op verse content.

Maar hoe begin je? Kies onderwerpen die dicht bij jou en je merk staan. Wees authentiek en spreek recht uit het hart.
Gebruik jouw unieke stem om iets te vertellen dat nergens anders te vinden is. En onthoud: consistentie is key. Regelmatig een nieuwe post houdt je lezers geïnteresseerd en betrokken.

5. Maak gebruik van social media

Persoon Met Iphone Met Sociale Netwerken Map.

Ook social media kan je helpen bij het bereiken van meer klanten tot jouw online winkel. Met interactieve en speelse content, promoties en acties kan je interactie met je klanten verhogen. Bovendien kan je gemakkelijk en snel vragen van klanten beantwoorden.

Bij het kiezen van social media platforms voor je merk, denk aan waar je publiek zit. Is je merk visueel en trendy? Dan kan je denken aan Instagram en Pinterest.
Voor het bouwen van een community? Kies dan voor Facebook. En voor snelle, hippe content? TikTok. Het gaat erom waar jouw verhaal het beste past.

Elk platform heeft zijn eigen sfeer en publiek. Kies dus slim en laat je merk daar schitteren waar je doelgroep het meest actief is. Daarnaast, focus je op het aantal platforms dat je ook daadwerkelijk actief kunt beheren en kies er niet te veel.

6. Gebruik een content plan

Een content plan is niet alleen een lijstje van wat je gaat posten. Het is eigenlijk de vervolgstap op je contentstrategie, vertaald in actie. Met je strategie stel je de grote lijnen vast, maar het contentplan vertelt je hoe je dit in de praktijk brengt. Het focust op de resultaten die je snel wilt zien.

Het legt precies vast over welke onderwerpen je gaat praten, wie je daarmee helpt, wanneer en door wie het gedaan moet worden. Je contentplan helpt je ook beslissen welke middelen en kanalen je voor een specifieke campagne gebruikt.

Hiermee voorkom je bijvoorbeeld content kannibalisatie (veel voorkomend probleem bij webshops), waarbij je op meerdere pagina’s van je website scoort op dezelfde zoekwoorden – waardoor jouw pagina posities dalen.

Met een goed content plan in handen kun je echt beginnen met het maken van content. Je hoeft immers alleen nog uit te voeren en het goed in te plannen. En daar is de contentkalender perfect voor.

7. Maak gebruik van een content kalender

Een afbeelding van een contentkalender met data en onderwerpen voor geplande inhoud op sociale media.

Als mkb-ondernemer weet jij dat tijd geld is. Daarom is een contentkalender onmisbaar. Het is jouw planbord, jouw navigatiesysteem in de drukke wereld van contentmarketing. Met behulp van een contentkalender kun je regelmatig en consequent publiceren.

Met een contentkalender houd je overzicht. Wat post je, wanneer en waarom? Alles staat erin. Zo voorkom je dubbel werk en miscommunicatie. Daarnaast helpt deze kalender je vooruit te denken en strategisch te plannen. Je zet je marketingacties uit en houdt grip op je tijd en middelen.

Kortom, het bespaart tijd, zorgt voor consistentie en verhoogt de effectiviteit van je marketinginspanningen. Een echte win-win dus. Wil je kijken of een content kalender iets voor jouw bedrijf is? Download dan een gratis contentkalender template.

8. E-mailmarketing

E-mailmarketing voor e-commerce

Email marketing by Nick Youngson CC BY-SA 3.0 Pix4free

E-mailmarketing is zonder twijfel een van de meest effectieve manieren om jouw doelgroep te bereiken en effectief te communiceren. Het is daarom onmisbaar voor jouw online business.
We zetten hier een aantal voordelen van e-mailmarketing op een rijtje:

 • Het kan je helpen meer leads te genereren meer omzet te verkrijgen
 • Het is een van de beste manieren om meer terugkerend verkeer te genereren
 • Het is een geweldige manier om een ​​community rond je merk op te bouwen
 • Je kan de algoritmische SEO-wijzigingen minimaliseren en je hoeft je m.b.v. e-mailmarketing minder druk te maken over SEO-wijzigingen die een negatieve impact kunnen hebben op jouw verkeer
 • Het heeft een hoge ROI (return on Investment)
 • Automatisering is mogelijk met e-mailmarketing
 • Je kan direct communiceren met je doelgroep

9. Videocontent creëren

Een videocamera staat opgesteld voor een boekenkast. Perfect voor het vastleggen van videocontent.

In de wereld van vandaag is videocontent niet meer weg te denken. Over het algemeen zien we dat visuele content steeds belangrijker wordt in onlinemarketing. Het spreekt de gebruikers aan, omdat het direct en dynamisch is. Mensen zien simpelweg gewoon liever een video dan een lange lap met tekst.

Met video’s kun je emoties overbrengen, iets wat met tekst alleen lastiger is. Ze maken je aanbod tastbaar, bijna alsof je klant het product al in handen heeft. Dus, pak je camera, je smartphone, wat je ook hebt. Start met filmen. Laat je producten zien, vertel erover, deel je passie. Wees niet bang om creatief te zijn. Met video breng je je e-commerce naar een hoger niveau.

10. Maak infographics

infographic voorbeeld

Infographics hebben net als blogs en video’s contentmarketing een hoge ROI. Ze maken ingewikkelde teksten simpeler. Het is speelser dan tekst, wat het leuker maakt voor de lezers. Het maken van infographics kan je helpen bij het delen van complexe data of het uitlichten van specifieke onderwerpen. Vooral met het presenteren van feiten en cijfers is dit uitermate handig.

Daarnaast zijn infographics ook handig en gemakkelijk te delen via sociale media kanalen of via e-mails, wat weer je SEO ten goede komt. Bovendien kan een sterke visuele presentatie de geloofwaardigheid van je merk of organisatie verhogen​​.

Maar hoe maak je infographics? Eerst, bedenk een onderwerp en bepaal wat je wilt zeggen. Indien je alle tekst en cijfers hebt die je er in wilt hebben, maak dan vervolgens een strak design. Gebruik kleuren en vormen die opvallen en het gemakkelijk maken voor de lezer. En zorg dat je info klopt, héél belangrijk.

Al met al, door hun veelzijdigheid en effectiviteit zijn infographics dus een uitstekende aanvulling op elke contentmarketing strategie.

11. Gebruik maken van influencers

Het inzetten van influencers kan tevens een slimme zet zijn om je merk te versterken. Maar hoe vind je de juiste influencers? Kijk wie er echt bij je past. Niet alleen naar hun volgersaantal, maar of ze echt klikken met wat jij verkoopt.

Bedenk wel dat een goede samenwerking meer is dan een eenmalige post. Het gaat om een strategische relatie die waarde toevoegt aan zowel het merk als de influencer. Werk samen aan creatieve ideeën die passen bij zowel jouw merkidentiteit als die van de influencer.

12. Klantrecensies: onmisbaar voor je E-commerce

In de e-commerce wereld zijn klantrecensies onmisbaar. Ze zijn als een digitale mond-tot-mondreclame die het vertrouwen in jouw producten of diensten kan vergroten. Het verzamelen en tonen van klantrecensies op je website of sociale media is essentieel.

Klantenrecensies kunnen jouw conversies verhogen, doordat ze fungeren als sociale bewijskracht. Wanneer potentiele klanten andere tevreden klanten zien, neemt de kans tot aankopen toe. Ook nemen positieve recensies twijfels weg en versnelt het het besluitvormingsproces. Daarnaast verhoogt de geloofwaardigheid van een E-commerce bij het hebben van klantenrecensies.

Best logisch toch? Je koopt namelijk liever ergens waarbij je zeker weet dat alles goed verloopt.

Een slimme aanpak is het actief vragen om recensies na een aankoop. Wees ook transparant met de feedback die je ontvangt. Reageer op zowel positieve als negatieve recensies. Dit toont aan dat je waarde hecht aan klanttevredenheid en bereid bent om te verbeteren.

13. Analyseer je content

In de wereld van digitale marketing is “meten = weten” een onbetwiste waarheid. Analytics spelen hierin een cruciale rol. Met tools zoals Google Analytics kun je de prestaties van je website en campagnes nauwkeurig volgen.

Maar het gebruik van analytics om je contentstrategie te verbeteren gaat veel verder dan alleen het bijhouden van bezoekersaantallen.

De vraag is: welke metrics zijn belangrijk voor e-commerce? Kijk naar:

 • Conversieratio’s
 • Bouncepercentages
 • Verkeersbronnen
 • Klantgedrag op je site

Deze gegevens bieden inzicht in wat werkt en wat niet. Ze helpen je te begrijpen hoe bezoekers met je site omgaan, waar ze afhaken en wat ze daadwerkelijk tot een aankoop drijft.

Gebruik deze inzichten om je content, navigatie en call-to-actions te verfijnen. Stel doelen in Google Analytics om specifieke acties te volgen, zoals nieuwsbriefinschrijvingen of aankopen. Door deze data te analyseren en actie te ondernemen, optimaliseer je je e-commerce strategie en verbeter je je resultaten.

2 Bonus tips

1. Curate content van anderen

Curate content is een kunst op zich. Het betekent zorgvuldig selecteren en delen van content van anderen die waarde toevoegt aan jouw merk of verhaal.

Waarom zou je curated content gebruiken? Het antwoord is simpel: het verrijkt je contentstrategie door nieuwe perspectieven en informatie toe te voegen, zonder dat je alles zelf hoeft te creëren.

Hoe curated content te gebruiken? Kies bronnen die betrouwbaar en relevant zijn voor jouw doelgroep. Het gaat niet alleen om het delen van content, maar ook om het toevoegen van je eigen inzichten of standpunten. Dit toont je deskundigheid en bouwt vertrouwen op bij je volgers.

Het slim inzetten van curated content kan je helpen bij het uitbouwen van je netwerk en het versterken van relaties binnen je vakgebied. Het is een strategie die niet alleen tijd bespaart, maar ook een meerwaarde biedt voor je publiek door hen te voorzien van een breed scala aan informatie en inzichten. Kortom, het cureren van content is een essentieel onderdeel van een succesvolle contentstrategie.

2. Hergebruik blog content voor social media posts

Het slim hergebruiken van blog content voor social media is een effectieve strategie om je digitale aanwezigheid te versterken.

Waarom? Omdat het je in staat stelt om meer waarde te halen uit je bestaande content. Door blogposts op te splitsen in kleinere, hapklare stukjes, creëer je gemakkelijk nieuwe social media posts.

Elk blogartikel zit vol met potentieel herbruikbare content. Haal citaten, statistieken of belangrijke punten eruit en maak er aantrekkelijke social media posts van. Voeg visuals toe om ze meer opvallend te maken. Het content hergebruiken bespaart tijd en moeite, terwijl het je helpt een consistent verhaal over verschillende platforms heen te vertellen.

Door deze aanpak vergroot je het bereik van je oorspronkelijke blogcontent en versterk je de band met je publiek. Hergebruikte content is niet alleen efficiënt, het biedt ook een kans om je boodschap te versterken en te verspreiden onder een breder publiek.