Personeel

Salarisadministratie door een boekhouder

De salarisadministratie van een bedrijf bevat veel taken, en kost tijd en nauwkeurig rekenwerk. Daarom wordt het vaak uitbesteed aan een boekhoudkantoor of salarisadministrateur. Wil je meer hierover weten? Lees dan verder!

Wat voor taken vallen er zoal onder salarisadministratie?

Er zijn verschillende taken die onderdeel uitmaken van de salarisadministratie. 

Belangrijke onderdelen zijn bijvoorbeeld het uitbetalen van loon aan het personeel, het opstellen van loonstrookjes, en het bijhouden van de financiële administratie en kosten voor de werknemers. 

Zo moet er berekend worden wat het exacte nettobedrag is voor de uitbetalingen, en moeten de loonheffingen van de salarissen worden doorgegeven aan de Belastingdienst in de vorm van loonaangifte. Een ander onderdeel van de salarisverwerking is het opstellen van jaaropgaven voor de werknemers. 

Voor wie is salarisadministratie bedoeld?


Als je een eigen bedrijf hebt met personeel, is het in sommige gevallen verplicht en in ieder geval onmisbaar om je salarisadministratie uit te besteden. Bij grote bedrijven wordt vaak een hr-manager ingehuurd voor de administratieve werkzaamheden van het bedrijf, en de salarisverwerking. Je kunt ook kiezen om de salarisadministratie door een boekhouder te laten doen, en zelf bepalen welke onderdelen je precies wil uitbesteden. 

Wat zijn de kosten voor salarisadministratie?

Je betaalt vaak voor salarisadministratie voor het bedrijf zelf eenmalige administratiekosten, die beginnen vanaf de 20 euro per bedrijf of per medewerker. De kosten voor loonstroken of salarisstrookjes opstellen per medewerker, liggen gemiddeld tussen de €5 en €12,50 per maand. Vaak kun je zogenaamde staffelkorting hiervoor krijgen, wanneer er veel medewerkers werkzaam zijn binnen je bedrijf. 

Ook kun je de boekhouder of salarisadministrateur nog de salarissen laten uitbetalen. In dat geval betaal je nog een wat hoger bedrag. 

Extra diensten

Naast deze algemene kosten kun je ook nog extra diensten uitbesteden aan het boekhoudkantoor. Bijvoorbeeld het opstellen van journaalposten in Excel, een koppeling met het pensioenfonds of een SEPA-betaalbestand laten opstellen. Deze kosten zijn allemaal  2,50 per medewerker per maand. Eenmalig betaal je voor een koppeling met een pensioenfonds 20 euro. Hieronder zie je alle gemiddelde tarieven in een handig overzicht van Boekhouder Gids!

Kosten voor salarisadministratie uitbesteden 2022

Kosten onderdeel Gemiddelde kosten
Kosten eenmalig  
Eenmalige administratiekosten per bedrijfVanaf €20,-
Eenmalige administratiekosten per medewerkerVanaf €20,-
Kosten maandelijks 
Loonstrook per maand per medewerker€5,00 tot €12,50 per maand
Omschrijving optionele dienst 
SEPA-betaalbestand aanmaken€2,50 per maand
Koppeling met pensioenfonds€2,50 per maand
Koppeling met pensioenfonds inrichten€20,- eenmalig
Excel journaalposten aanmaken€2,50 per maand, per medewerker