Accessoires vakantiegeld zoals de munten en portemonnee van een reiziger en een kaart op een houten tafel.
Personeel

Hoeveel Belasting Wordt Ingehouden Op Vakantiegeld in 2024? (Inc.rekenvoorbeeld)

Vakantiegeld: in de maand mei zitten komt het extraatje weer op je rekening. Lekker handig om je vakantie mee te boeken. 

Maar voordat je droomt over zonovergoten stranden of avontuurlijke reizen, is het cruciaal om te begrijpen hoeveel belasting er van dit vakantiegeld afgaat.

Of kan het ook belastingvrij worden uitgekeerd?

En wanneer wordt vakantiegeld uitbetaald in 2024?

Vakantiegeld, vaak een percentage van je bruto jaarloon, wordt door werkgevers opgebouwd en jaarlijks uitgekeerd. In Nederland is dit vaak 8% van het bruto jaarsalaris. 

Hoewel vakantiegeld bedoeld is om werknemers te ondersteunen in hun vakantie-uitgaven, is het ook onderhevig aan belastingen.

💡Hoeveel belasting gaat er van vakantiegeld af?

Het bedrag dat van je vakantiegeld afgaat, hangt af van je totale inkomen. Vakantiegeld wordt namelijk gezien als ‘bijzonder loon’ en kan in een hogere belastingschijf vallen dan je reguliere inkomen.


Factoren die de belasting op vakantiegeld beïnvloeden

Diverse factoren spelen een rol bij de belastingheffing op vakantiegeld:

  1. Totale Jaarinkomen: Hoe hoger je inkomen, hoe hoger de belasting die je betaalt over je vakantiegeld.
  2. Belastingschijven: Vakantiegeld kan in een hogere schijf vallen, vooral als je al een relatief hoog inkomen hebt.
  3. Bijzonder Tarief: Dit is een vooraf vastgesteld tarief voor bijzondere beloningen zoals vakantiegeld.

Kan vakantiegeld belastingvrij worden uitgekeerd?

In theorie is het mogelijk dat vakantiegeld belastingvrij wordt uitgekeerd, maar dit is zeldzaam. Het hangt af van specifieke situaties, zoals bepaalde aftrekposten of heffingskortingen waar je voor in aanmerking komt.

Belastingschijven vakantiegeld

Vakantiegeld kan in verschillende belastingschijven vallen, afhankelijk van je totale jaarinkomen. Het is belangrijk om te weten in welke schijf je valt, om een accurate berekening te maken.

Simpelweg gezien, hoe hoger de belastingschijf, des te meer belasting er wordt ingehouden op je vakantiegeld.

Hoe bereken je netto vakantiegeld?

Om je netto vakantiegeld te berekenen, moet je eerst je bruto vakantiegeld weten. Dit is in de meeste gevallen 8% van je bruto jaarloon. Vervolgens pas je het bijzondere tarief toe, dat afhankelijk is van je totale jaarinkomen.

Rekenvoorbeeld belasting op vakantiegeld

Wat krijg ik netto aan vakantiegeld? Dit hangt af van je bruto jaarinkomen en het bijzondere tarief. Het is belangrijk om hier een berekening voor te maken, zodat je weet wat je kunt verwachten.

Jan verdient € 3000 per maand en heeft recht op maandelijks 8% vakantiegeld. Indien zijn werkgever en Jan dit opbouwen, heeft Jan maandelijks recht op (€ 240 per maand) 8% van € 3000.
Zijn jaarlijkse bruto-vakantiegeld komt dan uit op € 2880 (12 x € 240= € 2880). 

Dan om te kijken in welke schijf Jan valt, moeten we het bruto vakantiegeld optellen bij het bruto jaarsalaris. In het geval van Jan: € 36000,-  (12 x € 3000= € 36000).

Zijn totale bruto jaarinkomen is dan € 38880 (€ 36000+€ 2880). Hij valt met dit inkomen in de eerste belastingschijf en betaalt 36,97% aan inkomstenbelasting. 
Ook over zijn vakantiegeld betaald Jan dan 36,97% aan belasting op zijn vakantiegeld wat uitkomt op: € 1064,74 (36,97% van 2880).
Bovendien is er in 2024 de heffingskorting van 6,638% wat uitkomt op € 191,17 (6,638% van 2880).

Het netto vakantiegeld wat Jan uiteindelijk ontvangt, is dan:

Jaarlijks bruto vakantiegeld€ 2.880,00
Belasting€ 1064,74
Verrekening heffingskortingen€ 191,17
Netto vakantiegeld€ 1624,09

Jan krijgt € 1624,09 vakantiegeld tegemoet na aftrek van de belastingen. 

Wanneer wordt vakantiegeld uitbetaald in 2024?

Je vakantiegeld bouw je gedurende het jaar op van april tot mei. De belasting die wordt ingehouden op vakantiegeld, wordt direct verrekend. Om exact erachter te komen hoeveel vakantiegeld je terug krijgt, bekijk dan eens goed je cao of je arbeidsvoorwaarden in jouw contract. Hierin staat normaal gesproken hoe en wanneer je vakantiegeld exact krijgt uitbetaald.

In principe ben je als werkgever wettelijk verplicht om het vakantiegeld minstens 1 keer per jaar uit te betalen. Echter kan er in het cao of arbeidscontract staan dat een werknemer hier geen recht op heeft.

Daarentegen is er wettelijke bepaling: elke werknemer heeft recht op minimaal 8% van het minimum jaarloon. En er zijn ook bedrijven die een minimumbedrag afsluiten voor het vakantiegeld in de arbeidsvoorwaarden of dat er een hoger vakantiegeld percentage is.

Waarom wordt vakantiegeld zo zwaar belast?

Vakantiegeld wordt zwaar belast omdat het wordt gezien als een extraatje bovenop je reguliere inkomen. De overheid probeert hiermee inkomensverschillen enigszins te matigen.

Vakantiegeld is een fijne bonus, maar het is belangrijk om te realiseren dat er een aanzienlijk bedrag aan belasting van af kan gaan. Door je bewust te zijn van hoeveel je netto overhoudt, kun je beter plannen voor je welverdiende vakantie.