Winkel oprichten
Algemeen

Waar moet je rekening mee houden bij het oprichten van een winkel?

Heb jij interesse om een eigen winkel op te richten, dan komt daar veel bij kijken. Veel mensen hebben dit als wens maar weten niet precies wat er voor de rest allemaal nog bij komt kijken. Je hebt als eerste een goed concept nodig, dit is belangrijk omdat je zult moeten gaan concurreren met andere winkels en voornamelijk de online webshops. Online shoppen wint nog steeds erg hard aan terrein en je zult met iets origineels en leuks moeten komen om de consumenten naar jouw winkel te lokken. Waar moet je voor de rest allemaal rekening mee houden?

Inschrijving bij KvK en Belastingdienst

Voordat je een bedrijf wilt begonnen zal je je moeten inschrijven bij de Kamer van Koophandel, voor een winkel geldt dat logischerwijs natuurlijk ook. Wanneer je inschrijving in het handelsregister staat wordt deze automatisch doorverwezen aan de Belastingdienst, waarna je een btw-identificatie- en een omzetbelastingnummer krijgt.

Het maken van een ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is cruciaal voor het beginnen van een eigen onderneming, zeker wanneer je aanvullende financiering nodig hebt om het oprichten van je onderneming te realiseren. Zonder een ondernemingsplan wordt het beduidend lastiger om een startkapitaal te vinden.

Doe een branche- en marktonderzoek

Het is ook belangrijk om een branche- en marktonderzoek uit te voeren om alle zaken in kaart te brengen die een winkel kunnen beïnvloeden. Denk bijvoorbeeld aan wie de concurrenten zijn, wie de doelgroep is en wat de ontwikkelingen binnen de sector zijn.

Denk goed na over de administratie

Het is voor iedere onderneming belangrijk dat er op een overzichtelijke manier de administratie bijgehouden wordt, op deze manier weet je ook precies hoeveel btw en inkomstenbelasting je moet betalen. Als je hier niet de juiste kennis of tijd voor hebt, kan je ook de administratie van je winkel uitbesteden. Hierdoor zal een externe partij ervoor zorgen dat de hele administratie op een professionele manier wordt uitgevoerd.

Zoek een goed winkelpand

Door de opmars van het online shoppen is er sprake van een leegstand in veel winkelcentra’s en winkelgebieden, de gemeenten zien deze panden graag gebruikt worden door nieuwe ondernemers. Des te meer winkels des te interessanter het gebied wordt om daar te gaan winkelen.