Arbodienst
Algemeen

Waarmee houdt de arbodienst zich mee bezig?

Veel mensen hebben wel eens gehoord van de arbodienst. Ondanks dat deze veel te vinden zijn, weet niet iedereen waar de arbodienst zich mee bezig houdt. Dit komt eigenlijk vooral omdat de bazen van het bedrijf zich hier vaak mee bezig houden. Echter kunt u ze wel eens tegen komen op de werkvloer.

Begeleiding bij verzuim

Op het moment dat u als werknemer ziek wordt, is het belangrijk dat u begeleiding krijgt. Hier kan de arbodienst u bij helpen. Dit komt omdat u van de arbodienst begeleiding bij verzuim krijgt. Hierbij wordt u namelijk bijgestaan door een bedrijfarts. Ook is het belangrijk dat de organisatie waar u werkt hierin mee helpt.

De bedrijfarts moet binnen zes weken een probleemanalyse en een advies opstellen voor de werknemer. Vanuit hier is het namelijk mogelijk om verder te kijken naar een plan van aanpak. Deze stelt u als werknemer samen met de bedrijfsarts op. Het plan van aanpak heeft vooral te maken met de re-integratie van de werknemer in de werksfeer.

De arbodienst Rotterdam probeert samen met werkgever en werknemer op een verantwoorde en snelle manier de werknemer weer op de werkvloer te krijgen. Vooral voor de werkgever is dit belangrijk. Bij verzuim zijn deze namelijk verplicht om de werknemer gedurende twee jaar 70 procent van het eerder verdiende loon door te betalen.

Arbeidsrisico’s voorkomen en beperken

Onder de arbodienstverlening valt ook het voorkomen en beperken van arbeidsrisico’s. Als werknemer is het namelijk niet de bedoeling dat u in verzuim terecht komt. De arbodienst probeert bij organisaties dan ook in beeld te brengen wat de mogelijke arbeidsrisico’s zijn.

Het is hierna aan de organisatie wat hier precies aan gedaan wordt. Als organisatie is het echter voordelig om de arbeidsrisico’s zo veel mogelijk te voorkomen en beperken. Dit zorgt er namelijk voor dat de organisatie niet met verzuim te maken krijgt.

Het controleren van de arbeidsrisico’s mogen ook zelf door de organisatie gedaan worden. Dit houdt echter wel in dat dit nog nagekeken moet worden door een arbodienst. Hierdoor weet de arbodienst namelijk zeker dat u als organisatie geen onnodige risico’s veroorzaakt voor uw werknemers. Dit is namelijk erg belangrijk om verzuim te voorkomen.

Hierbij hoort ook het adviseren over het voorkomen van arbeidsrisico’s. Natuurlijk zijn er bepaalde beroepen waar u altijd risico’s tegen zult komen. Echter houdt dit niet in dat deze risico’s niet zo veel mogelijk beperkt moeten worden. Het beperken van deze risico’s is namelijk helemaal niet zo lastig om te doen.

Vaak wordt hiervoor door de arbodienst een bepaald contract opgesteld. Dit is een verplicht basiscontract. Hierin staat dat het verplicht is om als werkgever de bedrijfsarts toegang te geven tot alle werknemers en werkplekken. Verder staat hier ook in dat het verplicht is om afstemming tussen de bedrijfsarts en een preventiemedewerker toe te staan.

Hierdoor is het namelijk mogelijk voor de arbodienst om te controleren hoe het er allemaal aan toe gaat bij uw organisatie. Dit is natuurlijk erg belangrijk.